csirkerizs.hu - Bodó Imre ajánlásával

A 3 technológia!

Sous-Vide technológia:

A húst, halat, tojást egy különleges eljárással egy speciális tasakban 70 Celsius fok alatt főzzük puhára.

A zárt tasaknak és az alacsony hőfoknak köszönhetően a tápanyagtartalom sokkal teljesebb lesz, mint egy nyílt rostlapos sütés, vagy lobogó vizes főzés esetén, ugyanis az ételek legfontosabb tápláló összetevői nem tudnak „kiszabadulni” a főzési környezetből. Ennek nem csak azért van jelentősége, mert így maga az étel is érezhetően finomabb, puhább és zamatosabb marad, hanem azért is, mert bizonyos tápanyagoknak nem tesz jót a hőkezelés.

Például a fehérjék esetén a nagy hőhatás miatt, sérül(távozik) a fehérje szerkezete, a szervezet számára biológiai érték szempontjából nem tud majd annyi hasznosulni egy agyonsütött hal, vagy egy jól megfőzött hús fehérjetartalmából.

Hagyományos ételkészítési eljárásokkal nehéz lenne összehozni, hogy az étel puha, ízletes, könnyen fogyasztható legyen, és emellett a fehérjeszerkezet se sérüljön a túlzott hőkezelés miatt. Ugyanez igaz bizonyos vitaminokra is, amiknek szintén nem tesz jót a túl magas hőmérséklet.

Szerencsére a sous - vide eljárásnak köszönhetően, az alacsony főzési hőfok és a zárt tasak miatt nem kell lemondani az ételek hiánytalan és sérülésmentes tápanyagtartalmáról és a finom, zamatos ízeiről sem.

 

Vákuumtasak:

Ahogy már említettem az ételek egy speciális tasakba kerülnek, amikből a környezeti levegő kiszívásra kerül, így azt nem éri oxigén, tehát a természetes érési folyamatok nem tudnak végbemenni az elkészített ételekben.

Egyrészt ez jó hatással van a szaftosság és a zamat megőrzésére, hiszen nem szárad ki, puha marad egészen a felbontásig, illetve a fogyasztásig, másrészt nem romlik! Persze mindezt tartósítószerek nélkül! Ennek az eljárásnak köszönhetően a megrendelt ételek 21 napig is eltarthatóak hűtőszekrényben 0-5 Celsius fokon úgy, hogy a lejárati időn belül bármikor kibontva, megmelegítve az étel ugyanolyan friss és tápanyag-dús, mint közvetlenül az elkészítést követően. Így akár az is kivitelezhető, hogy egy kirándulás vagy nyaralás alkalmával sem kell lemondanunk a 100%-ig diétás étrendünkről, hiszen hűtőboxban szállítva, hűtőszekrényben tárolva, bármikor fogyasztható.

További előnye még a vákuumtasaknak, hogy higiénikus, nem ereszt, nem maszatol, nem borul ki, kis helyet foglal, könnyen tárolható. Elég egy ételhordót, tányért magunkkal vinni, vagy bent tartani a munkahelyen, amiből az ételt elfogyasztjuk, nem kell annyi ételhordót használnunk ahány étkezésünk lenne naponta.

 

Védőgázas tasak:

Bizonyos ételtípusok esetén a védőgázas csomagolás ésszerűbb megoldás, mint a vákuumtasak.

Ez főleg az olyan ételekre igaz, ami túlságosan összenyomódna a vákuumozás hatására, mint például a rizses köret, vagy a saláták, pékáruk. Természetesen a tartósság ezt a technológiát is jellemzi, a ráírt lejárati időn belül fogyasztva az étel mindig friss marad, legyen szó salátáról vagy egy teljes kiőrlésű bagettről.

 

Sokkolásos hűtés:

Ezt az eljárást szintén a tartósság és a frissesség hosszának növelése céljából alkalmazzuk. A technológia lényege, hogy közvetlenül a sous – vide alkalmazást követően a még forró étel bekerül egy sokkoló kamrába, ahol 90 perc alatt pár fokosra hűtik le a még forró ételt.

Ennek köszönhetően a természetes erjedést generáló mikro-organizmusok nem tudnak elszaporodni az étel felületén, mellyel a romlás első lépései is meg lesznek akadályozva.

Sokkoló hűtésnek nevezzük az étel +75 ºC-ról +2 ºC-ra történő gyors visszahűtését! Az étel maghőmérséklete ennél az értéknél nem lehet magasabb, ezt egy szonda, úgynevezett maghőmérő folyamatosan méri a 90 perc alatt!